Trachycarpus princeps
€14,95

Trachycarpus princeps

Trachycarpus princeps is een zeldzame palm afkomstig uit het noorden van de Chinese provincie Yunnan waar hij op verticale kliffen langs de Nujiang rivier groeit. Gelukkig kan deze palm met zilverwitte bladeren ook in het vlakke Nederland uit de voeten. ...Meer informatie
  • Beschikbaarheid: Op voorraad

Aantal tekens resterend: 355


Trachycarpus princeps is een zeldzame palm afkomstig uit het noorden van de Chinese provincie Yunnan. De soort is in 1936 ‘ontdekt’ door de Oostenrijkse botanist Handel-Mazzetti, groeiende op de verticale kalksteen rotsen van de Stone Gate. Een nauwe doorgang van de Nujiang rivier vlak voorbij Siji Tong, op nog geen 10 km van de grens met Tibet. Pas begin 1990 zijn voor het eerst zaden van de princeps naar Europa gehaald. Uniek aan de soort is de witte waslaag aan de onderkant van het blad, die voor een prachtig contrast zorgt met de groene bovenkant en de blauwe lucht.

Palmen komen vooral voor in (sub)tropische oorden, vanwege hun slechte vorstbestendigheid. Uit vondsten van fossielen blijkt dat Trachycarpus miljoenen jaren geleden wijdverspreid was in Europa. Mogelijk hebben de ijstijden de soort hier doen uitsterven terwijl de soort zich in Azië snel genoeg kon aanpassen en/of migreren naar het zuiden. In de geïsoleerde habitats in de diepe valleien van de Himalaya zijn vervolgens meerdere soorten Trachycarpus geëvolueerd, waarvan de princeps de meest spectaculaire is.

Meegeleverd: een kaartje met verzorgingstips, achtergrondinformatie en ruimte voor een persoonlijke tekst.

 

VERZORGING

Trachycarpus princeps kan tegen -15°C. Bij lagere temperaturen of een vorstperiode van méér dan een week dient het groeipunt en de stamvoet beschermd te worden.


Standplaats: volle zon tot schaduw. Hoe méér zon en warmte hoe sneller de groei. Schaduw wordt zeer goed verdragen.


Grondsoort en bemesting: neutrale grond die goed draineert is het beste. Bemesting bevordert de groeisnelheid.


Waterbehoefte: in het groeiseizoen groot, dat komt de groei ten goede. In de winter kan te veel water juist zorgen voor wortelrot.


Groei en bloei: nadat de stam een doorsnede van circa 20 cm heeft bereikt kan de palm zo’n 30-50 cm per jaar de hoogte ingaan. Trachycarpus is tweehuizig. Een plant is dus mannelijk of vrouwelijk. Vanaf een hoogte van ongeveer 1,5 m kan de palm gaan bloeien.

Disable tracking https://www.hellobar.com/?hb_ignore=true