Justdiggit

Voor elke plant die MountGreen verkoopt wordt €1 ingezet om gedegradeerd land weer vruchtbaar te maken. Dit wordt gedaan door Justdiggit, een Nederlandse stichting met een wereldwijd netwerk. In samenwerking met lokale bevolkingen herstellen zij de hydrologische hoofdstructuur en brengen zo een duurzame verandering teweeg. 

Dit bereiken ze door op strategische punten in het landschap ingrepen te doen waardoor het regenwater beter vast wordt gehouden en de vegetatie de kans krijgt zich te herstellen. De terugkeer van planten en bomen heeft een verkoelende werking op de bodem en lagere atmosfeer en zorgt voor een hogere luchtvochtigheid. Dit resulteert vervolgens in meer bewolking en neerslag en verandert het weerpatroon in de hele regio. Met eenvoudige interventies wordt op deze manier een droog en ogenschijnlijk onvruchtbaar landschap omgevormd tot een gebied van economische en ecologische waarde.

Justdiggit werkt in consortiumverband samen met IUCN, Aqua for all en de Universiteit van Wageningen. Hiermee is de aanpak voor het herstel van hydrologische cycli verzekerd van een wetenschappelijke basis. Een verdere beschrijving van de werkwijze van Justdiggit en concrete projectvoorbeelden zijn te vinden op de website van Justdiggit.