Quercus suber
€14,95

Quercus suber

Zo bekend als de schors, zo onbekend is de plant in Nederland. Toch groeit deze vuurvaste boom prima in onze contreien. En hij is zelfs wintergroen! ...Meer informatie
  • Beschikbaarheid: Op voorraad

Aantal tekens resterend: 355


De kurkeik behoort tot de napjesdragersfamilie (Fagaceae), net zoals de beuk en de kastanje. Het ‘napje’ is het hoedje waar de vrucht uit groeit. Bij de kastanje omsluit het napje de vruchten geheel en heet het ‘bolster’. Het natuurlijke verspreidingsgebied is het westelijke Middellandse Zeegebied, met de grootste populaties in Spanje en Portugal. In deze landen is de kurkindustrie dan ook het grootst. Elke 10 jaar kan de kurk geoogst worden. Zolang de bast (de laag onder de schors waarin suikers worden getransporteerd) intact blijft, groeit de boom gewoon verder. Voor de ´kurk op de fles´ worden dus geen bomen geveld.

In tegenstelling tot de in Nederland van nature voorkomende zomereik en wintereik is de kurkeik groenblijvend. Bij strenge vorst worden de bladeren wel bruin, maar de plant zelf kan tot -20°C verdragen. De eerste kurkeikels zijn na 15 jaar te verwachten en de eerste kurkoogst vindt meestal na zo’n 25 jaar plaats... Eventjes geduld nog.

Meegeleverd: een kaartje met verzorgingstips, achtergrondinformatie en ruimte voor een persoonlijke tekst.

Disable tracking https://www.hellobar.com/?hb_ignore=true