Mimosa pudica
€14,95

Mimosa pudica

Het kruidje-roer-me-niet vráágt om aangeraakt te worden. Het is een van de meest wonderbaarlijke eigenschappen in het plantenrijk: zonder spieren vliegensvlug je blaadjes kunnen dichtvouwen! ...Meer informatie
  • Beschikbaarheid: Op voorraad

Aantal tekens resterend: 355


Het meest opmerkelijke aan Mimosa pudica is het vermogen de blaadjes razendsnel te sluiten en de takjes te laten hangen in reactie op aanraking. Een knap kunstje als je geen spieren hebt!

Het mechanisme werkt als volgt: op de overgang van de blaadjes naar de bladsteel en van de bladsteel naar de stengel zitten bladkussentjes (pulvini). Bij aanraking komen calcium-ionen vrij in de cellen van deze bladkussentjes. Door het potentiaalverschil dat ontstaat worden chloride- en kalium-ionen uitgewisseld, wat resulteert in een osmotische gradiënt tussen de onderste en bovenste cellen van de bladkussentjes. Het gevolg is dat de onderste cellen krimpen en de bovenste cellen opzwellen waardoor het blad of de stengel scharniert.

Bij voldoende licht en warmte vormt de plant snel bloemen. Snoei de takjes terug als je de plant in vorm wilt houden. Dit kan op elk moment, mits de plant goed in de groei is. Overwinteren in Nederland is een uitdaging, maar niet onmogelijk.

Meegeleverd: een kaartje met verzorgingstips, achtergrondinformatie en ruimte voor een persoonlijke tekst.

Disable tracking https://www.hellobar.com/?hb_ignore=true