Koffieplant (Coffea arabica)

Geld groeit (nog) niet aan de boom, maar het zwarte goud wel! Nou ja, aan een struik... Kweek je eigen koffiebonen in de vensterbank en bewonder ondertussen de glanzend groene bladeren. ...Meer informatie
  • Beschikbaarheid: Op voorraad

Aantal tekens resterend: 355


Koffie is na aardolie het meest verhandelde product ter wereld. Dit komt natuurlijk vooral omdat koffie zo lekker is, maar óók omdat de koffieplant het beste groeit bij temperaturen tussen 15-24 ºC, jaarrond. Niet in Nederland dus. Behalve in huis, want dáár waant de plant zich thuis. Bij goede verzorging kunnen na ongeveer 4 jaar de eerste koffiebonen worden geoogst.

Meegeleverd: een kaartje met verzorgingstips, achtergrondinformatie en ruimte voor een persoonlijke tekst.

 

VERZORGING

De koffieplant komt oorspronkelijk uit de hooglanden van Ethiopië en Jemen waar hij in de schaduw van grotere bomen groeit. De aanpassing aan de gematigde temperaturen aldaar maakt Coffea arabica zeer geschikt als kamerplant.

Standplaats: Schaduw tot halfschaduw. Een vensterbank op het zuiden kan ook. Geef dan wel vaker water. Zet de plant binnen enkele maanden in een grotere pot.

Grondsoort en voeding: Humusrijk en luchtig. Potgrond uit het tuincentrum volstaat. Planten in pot hebben in het groeiseizoen altijd voeding nodig. Lees de verpakking van de betreffende meststof voor de juiste dosering.

Waterbehoefte: Groot gedurende het groeiseizoen en matig in de winter. Laat de kluit nooit helemaal uitdrogen en zorg voor goede afwatering.

Groei en bloei: In de huiskamer groeit de koffieplant vaak langzaam, maar kan daardoor jarenlang mee. Bij goede omstandigheden kan hij na 3-5 jaar bloeien en (indien bestoven) bessen vormen.

 

WETENSWAARDIG

Koffiebonen zijn de zaden van de koffieplant (Coffea arabica). Officiëel worden alleen zaden van planten uit de bonenfamilie (fabaceae) boon genoemd. Coffea maakt echter deel uit van de sterbladigenfamilie (rubiaceae), maar vanwege de uiterlijke gelijkenis spreekt men in de volksmond niet van koffiezaad maar van koffieboon.

Koffiebonen groeien per tweetal in koffiebessen en zijn na twee jaar rijp. De bessen verkleuren daarbij van groen naar rood maar de bonen zelf blijven lichtgroen. Pas tijdens het branden krijgen de koffiebonen hun karakteristieke donkerbruine kleur.

Het branden gebeurt bij ongeveer 210°C in een zuurstofarme omgeving (pyrolyse). Koffiebranden is een vak apart. Kleine veranderingen in de temperatuur, hoeveelheid zuurstof en duur van het proces hebben een grote impact op de vorming van aroma's en dus op de smaak van de koffie.

Disable tracking https://www.hellobar.com/?hb_ignore=true