Jacaranda mimosifolia

Misschien wel 's werelds meest kleurrijke boom. In warme streken bloeit hij elk jaar als een grote paarse parasol. In Nederland kun je genieten van het prachtige varenachtige blad en met een beetje groene vingers ook van de bloemen. ...Meer informatie
  • Beschikbaarheid: Op voorraad

Aantal tekens resterend: 355


De Jacaranda behoort tot de trompetboomfamilie (bignoniaceae), een middelgrote plantenfamilie met ruim 800 soorten bomen, struiken en ook lianen. De familie dankt zijn naam aan de trompetvormige bloemen. Het in Nederland meest bekende familielid is de winterharde Catalpa (trompetboom). Het oorspronkelijke verspreidingsgebied ligt in het centrale deel van zuidelijk Zuid-Amerika. Vanwege zijn uitbundige bloeiwijze wordt de boom veel aangeplant in (sub)tropische delen van de wereld, alwaar hij in het voorjaar hele straten paars kleurt. Een bekend voorbeeld is Johannesburg.

Zo moeilijk als de Jacaranda mimosifolia het heeft in zijn natuurlijke habitat (vanwege de conversie naar landbouwgrond), zo makkelijk verspreidt de boom zich in andere delen van de wereld. In onder andere Australië en delen van Noord-Amerika is hij als invasief bestempeld. Voor ongewenste verspreiding hoeven we in Nederland voorlopig niet bang te zijn. De boom is hier niet winterhard.

Meegeleverd: een kaartje met verzorgingstips, achtergrondinformatie en ruimte voor een persoonlijke tekst.

 

VERZORGING

De Jacaranda is een bladverliezende boom. Hij kan jaarrond binnen worden gehouden op een lichte plaats. Als de plant te groot wordt kan hij in de zomer naar buiten en ’s winters op een koele, vorstvrije plaats overwinteren.

Standplaats: volle zon tot halfschaduw en hoe warmere hoe sneller hij groeit. Grotere exemplaren kunnen kortere tijd enkele graden vorst verdragen.

Grondsoort en bemesting: de boom prefereert een zandige en goed doorlatende grond. Potgrond met 1/3 zand is een mooi mengsel. Bemesting is niet nodig, maar bevordert de groeisnelheid wel.

Waterbehoefte: gemiddeld. In het groeiseizoen groter. Laat de grond nooit helemaal uitdrogen.

Groei en bloei: de groeisnelheid is in Nederland matig, zo’n 10-30 cm per jaar. De boom in bloei krijgen is een flinke uitdaging maar niet eenvoudig. Daarvoor dient hij in het voorjaar op een zo’n warm mogelijke plaats gezet te worden. Bijvoorbeeld in een serre of kas.

Disable tracking https://www.hellobar.com/?hb_ignore=true