Nieuwsbrief september 2016

  • Geplaatst op
  • Door Maarten van den Berg
  • 2
Nieuwsbrief september 2016

- Landrestauratie Atlas (leestip!)
- Prijsvraag tussen de regels
- Nieuw in het assortiment
- Einde zomer korting
- MountGreen op H’eerlijk groen Markt op zondag 18 september in Boskoop
- Herinnering crowdfunders voor verzilveren bestelde plant(en)
- Actuele klimaatgrafieken (temperatuur, CO2 en Noordpoolijs)

DE ATLAS MET KANSEN VOOR LANDRESTAURATIE

Landrestauratie. Wat? Land-res-tau-ra-tie. Als ik het woord gebruik om de missie van MountGreen uit te leggen krijg ik vaak de vraag “wat is dat”? En terecht. Google “landrestauratie” en je krijgt 551 hits, waarvan een flink aantal gerelateerd aan MountGreen. Ter vergelijking: “meubelrestauratie” levert 43.000 hits op. Gelukkig betekent landrestauratie precies wat je denkt dat het betekent. De definitie (vrij vertaald) luidt als volgt: landrestauratie is het proces van ecologisch herstel van een gedegradeerd gebied naar een natuurlijk landschap en habitat, veilig voor mensen, dieren en planten.
 

En waarom zouden we dat proces willen bevorderen? Precies: omdat een gerestaureerde bank lekkerder zit en er mooier uitziet dan een versleten bank. Zo heeft een kaal stuk land veel minder economische-, sociale- en natuurwaarde dan een begroeid stuk land. Bovendien wordt gedurende het herstelproces CO2 voor lange tijd opgeslagen in de nieuwe vegetatie. En dat is de beste manier om uitgestoten CO2-emissies weer op te slaan en klimaatverandering te beperken. Dat het klimaat opwarmt zal de meeste mensen niet zijn ontgaan (Nederland warmt met 1,7°C in de afgelopen 110 jaar bovengemiddeld snel op). Maar zo makkelijk als de beurskoersen te vinden zijn, zo moeilijk zijn de actuele klimaatgegevens te vinden. Daarom een overzicht onderaan dit bericht met de meest recente grafieken van de mondiale temperatuur, CO2 concentratie en Noordpoolijs bedekking. En nu dan ècht naar de Atlas met kansen voor landrestauratie.
 

Interactieve kaart

Het WRI, IUCN en de University of Maryland hebben, als onderdeel van het Global Restoration Initiative, een interactieve kaart gemaakt om stakeholders en besluitvormers te helpen bij het identificeren van kansen voor landrestauratie over de hele wereld. Je vindt ‘m hier. Ik vind het de mooiste kaart die ik in jaren heb gezien. Ze zouden de lagen “Current Forest Coverage”, “Potential Forest Coverage” en “Restoration opportunities” standaard aan GoogleMaps moeten toevoegen, zo veelzeggend zijn ze. Zoals je hieronder kunt zien is het verschil tussen het huidige bosareaal en het potentiële bosareaal (zonder aanwezigheid van de mens en bij gelijke klimatologische omstandigheden) indrukwekkend groot, vooral in Europa en Zuidoost-Azië.


Huidig bosareaal

 


Potentieel bosareaal

 

 

Het bereiken van het potentiële bosareaal is natuurlijk niet realistisch en bovendien onwenselijk. Voor de kaart met “Restoration opportunities” hebben de ontwikkelaars dan ook rekening gehouden met menselijk gebruik en de verstedelijkte- en intensieve landbouwgebieden zijn daarin buiten beschouwing gelaten. Wat overblijft zijn drie typen landrestauratie:

1) Restauratie op grote schaal (voor recent gekapt bos waar nu een lage bevolkingsdichtheid is).

2) Mosaic restauratie (voor dunbevolkte landbouwgebieden waar een mix van bebossing en agricultuur zou leiden tot een verbeterde waterhuishouding en bodemkwaliteit).

3) Remote restauratie (voor ontboste of door brand of ziekte gedegradeerde gebieden ver van de bewoonde wereld).
 

Kijkend naar de kaart wordt al snel duidelijk dat de kansen voor landrestauratie zich niet beperken tot de tropen en woestijnachtige gebieden. Ook Nederland biedt volop ruimte voor Mosaic landrestauratie. Agro-forestry zou hier bijvoorbeeld toegepast kunnen worden. Daarover volgende keer meer. En de tussen-de-regels-verstopte-prijsvraag luidt: welk Europees land heeft, als percentage van het eigen oppervlak, het grootste restauratie potentieel? Wie als eerste op deze blog reageert met het goede antwoord wint een code voor een gratis plantje :-).

 

NIEUWE SOORT IN HET ASSORTIMENT!

De abonnementhouders hebben ‘m al, het nieuwe pareltje in ons assortiment: Citrus sinensis var. Valencia. Appeltjes van Oranje… Koninklijk fruit, met de spreekwoordelijke wortels in China en veredeld in Spanje. Een prachtige plant voor terras, balkon of kas. Eigenlijk een verplichte plant voor elke ‘Nederlander’ ;-). Ze zijn hier te bestellen en worden natuurlijk geleverd met een kaartje met verzorgingstips en wetenswaardigheden.

 


EINDE ZOMER KORTING

Omdat we zo’n heerlijke nazomer hebben gehad waardoor onze planten extra goed gegroeid zijn geven we t/m 21 september (22 september om 16:21 begint de astronomische herfst op het noordelijk halfrond) 10% korting op het gehele assortiment. Gebruik daarvoor de kortingscode “zomer” in het uitcheckproces.

MOUNTGREEN OP H’EERLIJK GROEN MARKT ZONDAG 18 SEPTEMBER TE BOSKOOP

Aanstaande zondag 18 september (van 10:30 tot 17:30) staan we op de ‘leukste tuin- en lifestyle fair van Nederland’ op het sfeervolle terrein en in de kassen van PlantenTuin Esveld, Rijneveld 72 in Boskoop. Naast de planten in ons huidige assortiment nemen we óók een paar andere soorten mee, waaronder de mooie winterharde palmboom (trachycarpus wagnerianus), een winterharde Eucalyptus (Eucalyptus perrinania) en de paradijsvogelbloem. Het wordt prachtig weer (zonnig maar niet te warm) en dus een ideale dag voor een tuinmarkt!

 

OPROEP CROWDFUNDERS

Hierbij een herinnering aan de crowdfunders die hun bestelde plant(en) nog niet verzilverd hebben: pretty please, zoek in je inbox op “MountGreen” en doorloop de stappen in de eerder verzonden e-mail om je bestelde plant(en) te laten verzenden :-).

 

ACTUELE KLIMAATGRAFIEKEN

Uitleg: gemiddelde maandtemperatuur afwijking van de jaargemiddelde temperatuur in de periode 1980-2015). De wereldwijde maandgemiddelde temperatuur ligt in de winter lager dan in de zomer omdat land sneller opwarmt en afkoelt dan water en de grootste landmassa’s op het Noordelijk halfrond liggen. Bron: NASA Earth Observatory chart by Joshua Stevens, based on data from the NASA Goddard Institute for Space Studies.

 

 

Uitleg: maandelijkse afwijking van de gemiddelde maandtemperatuur in de lagere atmosfeer in de periode 1981-2016 op basis van satellietmetingen. De pieken in 1998 en 2016 zijn het gevolg van een vrij sterke El Ninõ. Bron: dr Roy Spencer, PhD.
 

Uitleg: huidige concentratie CO2 in de atmosfeer (parts per million) gemeten op Mauna Loa (Hawaii). De jaarlijkse stijging en daling van de CO2-concentratie (waardoor de zaagtandjes ontstaan) is te verklaren vanwege het feit dat de meeste planten op het Noordelijk halfrond groeien. In het zomerhalfjaar nemen die CO2 op en in het winterhalfjaar verteren (met name) de bladeren weer, waardoor CO2 vrijkomt. De stijgende trend wordt voor het grootste deel veroorzaakt door het gebruik van fossiele brandstoffen. Bron: SCRIPPS institution of Oceanography.

Uitleg: Arctisch zeeijs oppervlak (gebied met minimaal 15% zeeijs bedekking) in miljoen vierkante kilometer. Elk jaar wordt het laagste punt in september bereikt. De dikte (en daarmee het totale volume) is niet uit deze grafiek af te leiden. Bron: National Snow & Ice Data Center

 

Groene groet,

Maarten

-- 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.