Hoe het allemaal begon

  • Geplaatst op
  • Door Maarten
  • 0
Hoe het allemaal begon

Planten door de brievenbus, hoe kom je er op?

Liever plaatjes dan tekst? Scroll dan direct naar beneden


Sequoia National Park
Het begon allemaal ergens in de zomer van 2000, met een bezoek aan een goede vriend die stage liep in Colorado Springs. Wij, twee broekies van 19, mochten een auto lenen van Mr en Mrs Twombly voor een road trip door Californië. Ik ben ze nog steeds dankbaar. De reis naar de eerste tussenstop in Las Vegas ging door het dorre en droge landschap van de Nevada desert. De temperatuur lag boven de 40°C waardoor een uitgestoken hand uit het autoraam verder opwarmde in plaats van afkoelde. Het contrast met de volgende tussenstop kon haast niet groter zijn. Sequoia National Park was groen, koel en straalde een heerlijke rust uit. Vol bewondering liep ik tussen de grootste bomen ter wereld.
 

Kiemkracht
Reeds besmet met het exotenvirus (een term die veel gebruikt wordt voor liefhebbers van exotische planten) moest ik natuurlijk een paar zaden meenemen. Eenmaal terug in Nederland peuterde ik de zaadjes uit de kleine eivormige kegels en stopte ze in een bakje met potgrond. En wat denk je? Na lang wachten? Niks, noppes, nada. Sequoiazaden zijn lastige kiemers.
 

Levende wenskaart
Jaren later, na wat meer zaaitips gelezen te hebben, lukte het toch om zaden van de Giant Sequoia te laten kiemen. Een bruiloft van een oud-studiegenoot in 2014 bood de mogelijkheid om enkele tientallen Sequoia’s voorzien van een persoonlijke boodschap van het bruidspaar aan de gasten mee te geven, als dank voor hun aanwezigheid. Het concept van planten met een verhaal in combinatie met de groeiende wens om gedegradeerde (landbouw)gebieden nieuw leven in te blazen leidde uiteindelijk tot het idee om bijzondere planten via brievenbuspost te versturen.
 

Voorverkoop via crowdfunding
Na een productontwikkelingsfase van ongeveer een jaar met veel mislukte 3D-prints en testzendingen is het zo ver: er ligt een mooie en functionele pot en verpakking combinatie waarmee levende planten ongeschonden door het postbezorgingsproces komen. De resterende uitdagingen zijn voorraadbeheer en het bereiken van schaalgrootte zodat de prijs laag blijft. Door te beginnen met voorverkoop via crowdfunding kan deze hobbel worden genomen. Vanaf 22 april, de Dag van de Aarde 2016, kunnen de eerste Giant Sequoia’s en Koffieplanten besteld worden via de website van Oneplanetcrowd. Met een beetje hulp van de crowd is Nederland straks een innovatief bedrijf met een groen hart rijker.
 

En omdat een beeld méér zegt dan duizend woorden is hier een infographic:

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.